Op Dierendag zetten we onze (huis)dieren in het zonnetje. Dat doen wij ook in het Amalia kinderziekenhuis. Dieren? Hebben jullie (huis)dieren dan in het kinderziekenhuis? ‘Jazeker,’ zegt Iris van Dinteren, teamleider psychosociale zorg: ‘Sinds vorig jaar komen er zelfs om de twee weken hulphonden op bezoek’.
Op de foto staat Poempa, hulphond in opleiding
Het kinderziekenhuis is ook blij met de hulphonden, want na de eerste kennismaking, ook op Dierendag, bleken de reacties van de kinderen zo positief, dat we, sinds vorig jaar, elke twee weken een sociale hulphond op bezoek krijgen. Ze zijn vooral te vinden op het plein van het Amalia kinderziekenhuis, maar ze komen ook langs bij kinderen die niet mobiel zijn en als het nodig is zelfs op de KinderIC.
Wat doet een hulphond precies?
De hulphond helpt kinderen door ze af te leiden van hun ziekte en behandeling. Ze hoeven niets te doen, de hond oordeelt niet en vraagt niets, maar geeft alleen liefde. Dit zorgt ervoor dat kinderen meer ontspannen raken. De hulphond is er niet alleen voor de kinderen, maar ook voor de gezinnen, die even kunnen ontsnappen aan de dagelijkse zorgen. Ze bieden troost, knuffels en afleiding.
Voor wie is de hulphond bedoeld?
Eigenlijk voor alle kinderen! Zelfs kinderen die bang zijn voor honden, voelen zich vaak al snel op hun gemak door de zachte uitstraling en het vriendelijke karakter van de hulphonden. Sommige kinderen overwinnen zelfs hun angst, maar alleen als ze dat zelf willen.
Zorgt de hulphond ook voor minder therapieën of medicijnen?
Dat is nog niet wetenschappelijk bewezen, maar we zien wel dat liefde en afleiding enorm bijdragen aan het welzijn en herstel van kinderen. Kinderen voelen zich beter, krijgen meer zelfvertrouwen en dat heeft vaak een positief effect op hun herstel. Ook voor kinderen die ongeneeslijk ziek zijn, zorgt de hulphond voor een positievere ervaring van hun ziekteproces.
Een wetenschappelijk onderzoek?
Wie weet wordt dit ook een mooie kans voor studenten om bij ons te onderzoeken welk effect de hulphond heeft op het herstel van de kinderen. We staan open voor iedereen die hier zijn of haar afstudeeronderzoek van wil maken!
Uitbreiding samenwerking met Stichting Hulphond
Het Amalia Kinderziekenhuis krijgt de kans om deze bijzondere samenwerking verder uitbreiden met Stichting Hulphond door een gulle donateur. Wij zijn onze donateur en Stichting Hulphond zeer dankbaar voor de kansen die dit biedt voor het welzijn en de zorg voor onze patiënten en hun familie.
Wij zijn enorm trots op deze samenwerking en we onderzoeken de mogelijkheden om wekelijks een hulphond op bezoek te krijgen, zodat nog meer kinderen kennis kunnen maken met de vriendelijke viervoeters en het effect dat ze kunnen hebben op hun welzijn.
Meer nieuws
Radboudumc Amalia Kinderziekenhuis en Kind & Ziekenhuis vieren 10 jaar Kinderadviesraad Niet meer weg te denken uit ons kinderziekenhuis
16 oktober 2024Het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis en Stichting Kind en Ziekenhuis vieren dat ze tien jaar geleden samen de eerste KinderAdviesRaad (KAR) in Nederland oprichtten. De KAR adviseert vanuit het perspectief van een jonge patiënt het bestuur en management van het kinderziekenhuis.
lees meerMaak kennis met ... de physician assistant
10 oktober 2024Lees meer over wat het werk van een Physician Assistant inhoudt.
lees meer