Amalia kinderziekenhuis Nieuws Radboudumc Amalia Kinderziekenhuis en Kind & Ziekenhuis vieren 10 jaar Kinderadviesraad

16 oktober 2024

Het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis en Stichting Kind en Ziekenhuis vieren dat ze tien jaar geleden samen de eerste KinderAdviesRaad (KAR) in Nederland oprichtten. De KAR adviseert vanuit het perspectief van een jonge patiënt het bestuur en management van het kinderziekenhuis. Het heeft hiermee inmiddels grote invloed op de inrichting van de zorg.

Na tien jaar ziet de lijst met gerealiseerde voorstellen van de KinderAdviesRaad (KAR) in het Amalia kinderziekenhuis er indrukwekkend uit. Het meest trots zijn de kinderen nog steeds op de frietfiets die elke donderdagmiddag langskomt met friet van biologisch geteelde aardappelen, gebakken zonder ongezonde verzadigde vetten. Ook de regeling dat huisdieren op bezoek kunnen komen is een vaak genoemd voorbeeld. Net als de folie die op de transparante deuren van de afdeling werd geplakt, zodat de kinderen privacy hebben.

Inrichting van de zorg

Het zijn mooie, in het oog springende resultaten, zegt kinderarts en medisch directeur Jan Peter Rake. Maar ze vertekenen wel. “De invloed van de KAR gaat na tien jaar veel verder dan alleen de inrichting van de afdeling en het eten. Hoe belangrijk die zaken ook zijn. De kinderen van de KAR  zijn steeds meer gaan meepraten over de inhoud en de inrichting van de zorg zelf. Wij willen onze processen zo organiseren dat de zorg voor kinderen het beste uitpakt en het minst belastend is. Daar heb je toch echt het oordeel van kinderen zelf voor nodig.”

Nauw betrokken

Wie in het Amalia kinderziekenhuis de zorg beter wil maken, haalt daar als vanzelfsprekend de KinderAdviesRaad bij, vertelt Rake. Zo was de KAR onlangs betrokken bij de vraag hoe virtual reality-brillen het beste kunnen worden ingezet als mogelijkheid voor kinderen om afleiding te hebben tijdens een vervelende medische procedure. Ook draaiden de kinderen mee in een project dat de visite-aan-het-bed kind- en gezinsvriendelijker wil maken, zegt Rake. “De KAR denkt daarin mee hoe die gesprekken tussen arts en kind zo kunnen verlopen dat kinderen hun stem beter kunnen laten horen, zodat er sprake is van samen beslissen.”

Onmisbaar

De inbreng van de kinderen is in dergelijke situaties vaak bepalend voor de manier waarop we het zorgproces inrichten, zegt Rake. “Als volwassenen denken wij toch snel dat we weten wat de kinderen willen of wat goed voor ze is. Maar ze hebben echt een ander perspectief. Kinderen beleven de zorg anders, ze komen met verrassende ideeën en voorstellen die wij als volwassenen niet bedenken. Als academisch kinderziekenhuis dat kind- en gezinsgericht wil werken, kunnen wij gewoon niet zonder dat perspectief. In die zin is de KAR onmisbaar geworden.”

Stichting Kind en Ziekenhuis

De KinderAdviesRaad is inmiddels niet meer weg te denken uit de kindzorg in Nederland. Tien jaar na de oprichting van de eerste KAR door Stichting Kind en Ziekenhuis en het Amalia kinderziekenhuis zijn er nu meer dan dertig zorgorganisaties met een KAR. Directeur-bestuurder Hester Rippen-Wagner van Kind & Ziekenhuis ziet met genoegen dat ook deze KinderAdviesRaden steeds meer invloed krijgen op de zorg zelf.

“Daarvoor moet een KAR wel goed functioneren. En dat gaat niet vanzelf. Hoe moet je vergaderen, hoe kaart je iets aan, hoe zorg je voor een veilige sfeer in de groep? Kinderen hebben daar begeleiding bij nodig door volwassenen. Zonder dat zij het inhoudelijk overnemen.”

Om die reden hebben Kind & Ziekenhuis en het Amalia kinderziekenhuis vanaf het begin onderzocht wat nodig is voor een goed lopende KAR. Deze ervaringen en inzichten zijn, samen met die van een aantal andere KAR-ren, inmiddels verwerkt tot een uitgebreid Handboek KinderAdviesRaad in de Zorg. Daarmee kunnen zorgorganisaties die een KAR willen opzetten, of die een KAR hebben die nog niet goed loopt, concreet aan de slag.

Op zaterdag 12 oktober kwamen alle leden van de KinderAdviesRaad van de afgelopen tien jaar bij elkaar om dit jubileum te vieren.

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet