Wat zijn brandwonden?
Een brandwond is een gedeeltelijke of volledige beschadiging van de huid, veroorzaakt door warmte, elektriciteit, chemische stoffen of bevriezing.Soorten brandwonden
Brandwonden kunnen we onderverdelen in oppervlakkig tweedegraads, diep tweedegraads, mengverbranding en derdegraads. lees meerSoorten brandwonden
We verdelen brandwonden op basis van diepte van de wond. De huid bestaat uit 2 lagen. Dit zijn de opperhuid (epidermis) en de lederhuid (de dermis). De huid bevat ook haren, talg en zweetklieren.
Brandwonden kunnen we onderverdelen in oppervlakkig tweedegraads, diep tweedegraads, mengverbranding en derdegraads. Bij een eerstegraads verbanding is er alleen sprake van roodheid van de huid.
-
Een eerstegraads verbanding is geen wond, maar kan wel pijnlijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan een zonverbranding.
-
Bij oppervlakkige tweedegraads brandwonden ontstaan er vaak blaren. De wonden genezen meestal binnen 2 weken, vaak zonder dat er een litteken ontstaat. Deze brandwonden maken we schoon en dekken we af met een tijdelijke wondbedekker
-
Bij een diepe tweedegraads brandwond kan de genezing 3 weken duren. De kans is groot dat er littekens ontstaan. Die zijn vaak rood, stug, dik en hobbelig. Deze littekens noemen we hypertrofische littekens. Als deze littekens over een gewricht lopen, kan het zijn dat uw kind dit gewricht minder goed kan bewegen.
Om hypertrofische littekens te voorkomen voeren we een huidtransplantatie uit bij diepe tweedegraads brandwonden.
-
Een mengverbranding is een combinatie van een oppervlakkige-, en diep tweedegraads brandwond. Vaak ontstaat een mengverbranding door heet water, zoals hete thee. Het is niet altijd meteen duidelijk of een operatie nodig is. De wond wordt daarom meerdere keren onderzocht.
-
Een brandwond waarbij beide huidlagen volledig verbrand zijn noemen we een derdegraads brandwond. Bij een derdegraads brandwond voeren we een huidtransplantatie uit. Een derdegraads brandwond ontstaat meestal door een vlam. De brandwond is vaak stug, maar in verhouding minder pijnlijk.
Acute opname
Bij aankomst op de Spoedeisende Hulp controleren we continu de ademhaling, de pols en de bloeddruk. We beoordelen de grootte en diepte van de brandwonden. Bij uitgebreide brandwonden, krijgt uw kind extra vocht toegediend via een infuus. lees meerAcute opname
Op de Spoedeisende Hulp kijken we naar de luchtwegen en ademhaling van uw kind. Als het nodig is krijgt uw kind zuurstof via een masker. Daarnaast meten we de bloeddruk, de polsslag en nemen we bloed af. Om onderkoeling te voorkomen bedekken we hem of haar met warme dekens. Ook krijgt uw kind medicatie om de pijn te verminderen. Vervolgens onderzoeken we uw kind op brandwonden en eventuele andere letsels. Bij grote brandwonden geven we uw kind extra vocht via een infuus.
Om een goed beeld te krijgen van de oorzaak en de ernst, vragen wij u hoe het ongeval is gebeurd, wanneer en wat er precies is gebeurd, of de brandwond is gekoeld, of uw kind medicijnen gebruikt, of uw kind eerder in een ziekenhuis is opgenomen en of hij of zij is ingeënt.
Onderzoek
We beoordelen de brandwonden op uitgebreidheid en op diepte en nemen foto’s voor in het medisch dossier. Om de bacteriegroei vast te stellen nemen we wondkweken af. In eerste instantie krijgt uw kind een zalfbehandeling, maar we maken dan ook al een eerste behandelplan.
Risico's
De ernst van de brandwond hangt af van de diepte, de grootte, de plaats waar de brandwond zich bevindt, de leeftijd van uw kind en eventuele bijkomende letsels. De huid is het grootste orgaan van het lichaam en heeft een beschermende functie. Door verbranding van de huid verliest de huid een deel van zijn belangrijke functies. Er kan vochtverlies en infectiegevaar voor bacteriën ontstaan. Het lichaam verliest warmte en kan de temperatuur niet vasthouden.
Meer informatie
Radboudumc Expertisecentrum voor Kindertrauma en -brandwondenzorg
We zijn gespecialiseerd in de behandeling van meervoudige of levensbedreigende verwondingen en brandwonden bij kinderen en hebben aandacht voor de invloed die een ongeval kan hebben op het kind en gezin.
lees meerAmalia kinderziekenhuis
Het Amalia kinderziekenhuis is onderdeel van het Radboudumc. Jaarlijks behandelen wij ongeveer 25.000 kinderen tussen 0 en 18 jaar.
lees meerHet team
Voor de behandeling van brandwonden werken we samen vanuit verschillende disciplines om de beste zorg te bieden. Ons multidisciplinaire team bestaat uit:
- Verpleegkundigen
- Kinderartsen
- Kinderintensivisten
- Kinderanesthesisten
- Chirurgen (kinder, trauma, plastisch)
- Kinderpsychologen
- Pedagogisch zorgverleners
- Maatschappelijk werkers
- Fysiotherapeuten
- Ergotherapeuten
- Revalidatiearts
- MDL-arts en diëtiste
- Microbioloog