Programmaleider prof. dr. Jeanine Suurmond
Jeanine.Suurmond@radboudumc.nl
Uit onderzoek blijkt dat maatschappelijke positie (opleiding, inkomen, migratieachtergrond) van invloed kan zijn op gezondheid en toegang tot de zorg. Zo leven mensen met een laag inkomen gemiddeld acht jaar korter dan mensen met een hoog inkomen. In dit onderzoeksprogramma, gekoppeld aan de leerstoel ‘Inclusieve persoonsgerichte zorg voor kwetsbare burgers’, wordt onderzocht hoe inclusieve persoonsgerichte zorg bijdraagt aan het verbeteren van gezondheid en toegang tot de zorg, door in de zorg rekening te houden met de maatschappelijke positie van mensen. Dat doen we op verschillende manieren.
Onderzoek naar wat werkt in de inclusieve persoonsgerichte zorg
We richten ons op het ontwikkelen en evalueren van inclusieve persoonsgerichte zorg. Hierbij houden professionals, werkzaam in zorg of welzijn, rekening met de persoonlijke vaardigheden, eigenschappen, omstandigheden en wensen van hun patiënten of cliënten. We ontwikkelen en evalueren interventies waarmee zorgverleners ‘op maat’ kunnen communiceren en, gezamenlijk met patiënten en cliënten, bepalen welke zorg en/of activiteiten het beste voor die specifieke patiënt of cliënt zijn.
Onderzoeken en aanpakken van problemen uit andere leefdomeinen die gezondheid beïnvloeden
Daarnaast richt ons onderzoeksprogramma zich op het verkleinen van problemen en omstandigheden uit leefdomeinen die búiten het directe medische domein liggen, zoals schulden of dakloosheid, maar die wel van invloed kunnen zijn op gezondheid. Ons onderzoek richt zich bijvoorbeeld op preventie van dakloosheid of op de relatie tussen armoede en stress. Vanuit het onderzoeksprogramma initiëren wij onderzoek naar het verbeteren van de samenwerking tussen de eerstelijnszorg en het sociaal domein. Zo kunnen we de gezondheid van burgers in kwetsbare posities verbeteren. Dit doen we onder meer in de Impuls Werkplaats, een samenwerkingsverband van instellingen voor maatschappelijke opvang en beschermd wonen en de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc. In deze werkplaats wordt wetenschappelijke, professionele en ervaringskennis op het gebied van preventie van dakloosheid en inclusief wonen ontwikkeld, gedeeld en benut.
Onderwijs zorgt voor de zorgverlener van morgen
Inclusieve persoonsgerichte zorg begint bij de zorgverlener van morgen. Daarom is er veel aandacht voor het geneeskundeonderwijs en het trainen van zorgprofessionals - bijvoorbeeld via de Impuls Academie waarin professionals getraind worden in persoonsgerichte en netwerkondersteunende begeleiding voor kwetsbare burgers.
De onderzoeksgroep werkt samen met verschillende nationale en internationale onderzoeksinstituten op het gebied van gelijkheid, gezondheidsvaardigheden en zorg voor migranten. Een goed voorbeeld hiervan is het expertisecentrum gezondheidsverschillen Pharos, die een deel van deze leerstoel financiert. Het ontwikkelen en toepassen van inclusieve onderzoeksmethodes is uiteraard een belangrijk onderdeel van onze onderzoeken.