Patiëntenzorg Aandoeningen Versleten elleboog

Wat is een versleten elleboog?

Er is sprake van een versleten elleboog als het kraakbeen in het ellebooggewricht beschadigd of versleten is. lees meer

Wat is een versleten elleboog?

Het ellebooggewricht bestaat uit het uiteinde van het bot van de bovenarm en het begin van het spaakbeen en de ellepijp. Het bot van de bovenarm past in de kleine kom en het kopje van ellepijp en spaakbeen. Deze verbinding heeft een laagje kraakbeen, zodat de elleboog soepel kan buigen en draaien. Als dit kraakbeen beschadigd of versleten is, vervangen we het gewricht.

Klachten

Een beschadigde of versleten elleboog geeft klachten als pijn, stijfheid, zwelling van het gewricht en een krakend geluid bij beweging. Na verloop van tijd kan de elleboog steeds minder goed bewegen.
Pijn is de belangrijkste reden om te kiezen voor een elleboogprothese. De pijn verdwijnt grotendeels na de operatie.  Na de operatie voelt u een andere soort pijn, die na verloop van tijd verdwijnt. Dit kan enkele maanden tot een jaar duren. Uiteindelijk kunt u uw elleboog pijnvrij buigen, draaien en strekken. Vaak kunt u uw elleboog niet volledig strekken.

Oorzaken

Er zijn veel factoren die slijtage van de elleboog kunnen veroorzaken, zoals een kraakbeen- en stofwisselingsziekte of een beschadiging van het kraakbeen na een botbreuk. Ook ontstekingen die ontstaan door reuma kunnen het kraakbeen aantasten. Soms is de oorzaak niet bekend.
  • Medewerkers
  • Intranet