3D Lab Artificial Intelligence

Over

Kunstmatige intelligentie, ook wel artificial intelligence (AI), is steeds meer ingebed in ons dagelijks leven. Wij omarmen deze techniek volledig.

lees meer

Over

Kunstmatige intelligentie, ook wel artificial intelligence (AI), is steeds meer ingebed in ons dagelijks leven. Wij omarmen deze techniek volledig.

Binnen de patiëntenzorg maken we gebruik van bestaande AI-toepassingen en dragen binnen het onderzoek actief bij aan de ontwikkeling van nieuwe AI. Dit doen we niet alleen voor onze eigen afdeling, maar ook voor onze collega’s in het Radboudumc alsmede voor externe partners.

We ontwikkelen niet alleen AI voor onze eigen toepassingen, maar ook voor andere afdelingen en externe partners. Bent u benieuwd hoe onze expertise in AI en 3D-technologie u kan ondersteunen? Neem dan vrijblijvend contact op met Guido de Jong.


Contact en social media


3D Landmarking

Landmarking in beeldvorming is een belangrijke stap binnen veel 3D-toepassingen. Met behulp van artificial intelligence automatiseren we deze herkenning steeds verder.

lees meer

3D Landmarking

Het herkennen van 3D-landmarks (herkenningspunten) op beeldvorming is een belangrijke stap binnen veel 3D-toepassingen. Met behulp van AI automatiseren we deze herkenning steeds verder.

Deze technologie wordt breed ingezet in ons onderzoek, waaronder kaakchirurgie (orthognatische chirurgie), asymmetrie analyses van het gezicht, het monitoren van schedelnaadvergroeiingen (craniosynostose), en het beoordelen van de gevolgen van bestraling in het aangezicht.

We hebben deze techniek ook gratis en open-source beschikbaar gesteld voor iedereen. Tevens hebben we een aangepaste versie opgenomen in onze professionele software 3DMedX zodat ook onderzoekers en clinici zonder programmeerkennis gebruik kunnen maken van geautomatiseerde plaatsen van deze landmarks, maar ook algehele gezichtsanalyses.


3D Segmentaties & Analyse

Met AI is het makkelijk om delen van gehele structuren te herkennen. Dit kan nuttig zijn voor bijvoorbeeld verdere analyse voor zorg en onderzoek.

lees meer

3D Segmentaties & Analyse

Het gebruik van AI is heel nuttig om delen van gehele anatomische structuren te herkennen en in te tekenen. Dit intekenen noemt men veelal segmenteren. En dit segmenteren is een belangrijke stap voor veel verdere toepassingen. Zo kunnen we bijvoorbeeld intra-orale scans intekenen met individuele tanden voor tandverplaatsingen te meten, de kaakkopje (condylen) uit conebeam CT-scans halen en tevens analyseren op de pasvorm, of in een 3D foto automatisch gezichten uitknippen alvorens deze verder te gebruiken in gezichtsanalyses. In het laatste voorbeeld kunnen we dankzij deze gezichten en andere AI ook iemands uiterlijk bepalen na het uitvoeren van operaties aan de boven en/of onderkaak. Deze 3D Segmentaties blijven niet alleen beperkt tot het hoofd-hals gebied. 


Trauma chirurgie en revalidatie

Dankzij AI kunnen we steeds beter voorspellen hoe bepaalde ingrepen het beste uitgevoerd kunnen worden, of kunnen we zelfs de uitkomst bepalen.

lees meer

Trauma chirurgie en revalidatie

Binnen een samenwerking tussen het 3D Lab, DIAG en Heelkunde zijn er diverse projecten gestart die het gebruik van 3D-technologie en AI toepassen binnen de acute traumazorg. Door middel van de kunstmatige intelligentie is het streven om levensbedreigende situaties zoals bloedingen aan de lever en milt, of de instabiliteit van de wervelkolom bij breuken op beeldvorming te herkennen. Veel van dit onderzoek is nog in een vroeg stadium, maar laten al veel potentie zien.

Naast de acute fase is er ook oog voor de revalidatie. In samenwerking met het 3D Sierra Leone project ontwikkelen we 3D-geprinte prothesen voor lage- en middeninkomens. We gebruiken op dit moment AI getraind op de kennis van vele prothesemakers om van een 3D-scan tot een volwaardige prothesekoker te komen. Dit stelt de lokale bevolking in staat om zelfstandig de vele geamputeerde patiënten te helpen. Je kan op deze website meer lezen of dit project.

  • Medewerkers
  • Intranet