Nieuws Samenwerking op het gebied van de gynaecologische oncologie

1 december 2017

Het Radboudumc Nijmegen, het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en het Maastricht UMC+ gaan intensief samenwerken op het gebied van de gynaecologische oncologie. De samenwerking is op 1 december 2017 in Maastricht tijdens een mini-symposium bekrachtigd.

Concentratie van (oncologische) zorg leidt tot een hogere kwaliteit. Dat blijkt onder meer uit rapporten van KWF Kankerbestrijding en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) heeft dat uitgangspunt vertaald in richtlijnen die moeten leiden tot concentratie. Het Radboudumc en het Maastricht UMC+ hebben hierop geanticipeerd door de reeds bestaande samenwerking op het gebied van de gynaecologische oncologie te intensiveren. Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven heeft aangehaakt bij die samenwerking, zodat er nu gesproken kan worden van één gezamenlijk netwerk voor gynaecologische oncologie in Zuidoost-Nederland.

Meerwaarde
Bedoeling is om binnen dit netwerk steeds een optimale kwaliteit van gynaecologisch-oncologische zorg aan te bieden zo dicht mogelijk in de omgeving van de patiënt. Bovendien moet in het samenwerkingsverband de doorontwikkeling van het vakgebied gegarandeerd worden door bundeling van expertise en het inrichten van een bovenregionaal multidisciplinair overleg tussen medisch specialisten van de drie partijen. In dat overleg kan de complexere casuïstiek worden besproken. De meerwaarde van de samenwerking moet verder vooral gezocht worden in de (grotere) mogelijkheden van wetenschappelijk onderzoek. Door samenvoeging van onderzoekslijnen en patiëntaantallen wordt er een impuls gegeven aan het onderzoek, en komt het onderzoeksresultaat ook eerder beschikbaar voor de patiënt. Bovendien kan door de samenwerking gemakkelijker voldaan worden aan door de overheid en verzekeraars gestelde volume-eisen voor bepaalde zeldzame aandoeningen.

Drie locaties
Door de samenwerking ontstaat één netwerk voor gynaecologisch-oncologische zorg in Zuidoost-Nederland, waarbij de drie partijen die zorg zo breed mogelijk op de drie locaties aanbieden. Waar nodig zal de zorg geconcentreerd worden op één van de drie locaties. Op termijn kan uitwisseling van medewerkers plaatsvinden om de aan de patiënt te verlenen zorg zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.
 

Meer nieuws


Vernieuwde AYA-lounge officieel geopend in Radboudumc  Een huiselijke plek waar jonge mensen met kanker elkaar kunnen ontmoeten

5 april 2024

De AYA-lounge voor jongvolwassenen met kanker is helemaal opgefleurd en opnieuw ingericht. Dankzij het Radboud Oncologie Fonds, sponsors en eigen medewerkers. Wethouder Grete Visser kwam de nieuwe lounge officieel openen met een van de AYA's.

lees meer

Verwijderd eierstokweefsel kankervrij terugplaatsen

20 februari 2024

Terugplaatsing van ingevroren eierstokweefsel bij vrouwen die kanker hebben overwonnen geeft een risico op terugkeer van diezelfde kanker. Lotte Eijkenboom onderzocht hoe dat risico is te elimineren door aanwezige kankercellen in eierstokweefsel te vernietigen zonder de eicellen te...

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet