Over het onderzoek
Mensen met een neurologische aandoening zoals een beroerte ervaren vaak problemen met het lopen en de balans. Dit leidt vaak tot een hoger valrisico met verwondingen of zelfs botbreuken als gevolg. Het Radboudumc doet daarom onderzoek naar balanstraining voor deze groep en zoekt hiervoor deelnemers.
Balanstraining is nuttig omdat mensen bijvoorbeeld leren hoe ze een val kunnen voorkomen door een goede stap te maken. Het zorgt er ook voor dat de angst om te vallen afneemt. Daardoor helpt balanstraining om het valrisico te verminderen. Er bestaan al goede programma’s voor het trainen van de balans, maar daarvoor moet iemand naar een revalidatiecentrum of een fysiotherapiepraktijk komen. Dat kan voor mensen erg inspannend zijn.
Het Radboudumc en de Universiteit Twente ontwikkelen daarom een nieuwe game waarmee mensen thuis hun balans kunnen trainen. Het doel is dat ze hierdoor minder vaak vallen en zelfstandig kunnen blijven leven. Met deze innovatieve game kunnen mensen thuis hun stapbewegingen als reactie op virtuele balansverstoringen oefenen. Denk hierbij aan stappen die in het dagelijks leven nodig zijn om een val tijdens het struikelen of uitglijden te voorkomen.
Het spel is nu klaar om getest te worden. Voor het balansonderzoek worden deelnemers gezocht die in de afgelopen twee jaar een beroerte hebben gehad.
Voor wie?
- U bent tussen de 18 en 75 jaar oud.
- U heeft meer dan zes maanden geleden een unilaterale CVA in de grote hersenen gehad.
- U heeft in de afgelopen twee jaar een revalidatietraject afgerond.
- U ervaart lichte tot matige beperkingen in de balans en/of bij het lopen.
- U bent thuiswonend.
- U beheerst de Nederlandse taal.
Behandeling
Met het balansonderzoek wordt gekeken of het nieuwe spel leidt tot betere opvangstappen tijdens plotselinge balansverstoringen. Deelnemers in de experimentele groep krijgen één enkele uitgebreide trainingssessie op een speciale loopband in de kliniek. Na deze GRAIL-training krijgen de deelnemers voor een periode van 5 weken het nieuwe spel mee naar huis om daar de reactieve opvangstappen verder te trainen. De deelnemers in de controle groep oefenen thuis op het maken van snelle stappen.
Verder komt u drie keer naar de kliniek voor een balansmeting. U staat dan op een speciale loopband waarmee balansverstoringen worden gegeven. Om échte vallen te voorkomen bent u tijdens de balansmetingen altijd gezekerd met een veiligheidstuigje. Uw reis- en parkeerkosten worden vergoed.
Andere deelnemende ziekenhuizen
Voor dit onderzoek kunt u ook terecht bij:
- Nijmegen: Sint Maartenskliniek
- Amsterdam: Amsterdam UMC, locatie VUmc
- Arnhem: Revalidatiecentrum Klimmendaal
- Breda: Revalidatiecentrum Revant
- Doorn: Militair Revalidatiecentrum Aardenburg
- Groningen: UMCG Centrum voor Revalidatie
Betrokken onderzoekers
- Lotte Hagedoorn, MSc., uitvoerend onderzoeker
- Prof. dr. Vivian Weerdesteyn, hoofdonderzoeker
Vragen en aanmelden
Deelname gebeurt op vrijwillige basis. Uw reis- en parkeerkosten worden vergoed.
Bent u geïnteresseerd of wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact op met coördinerend onderzoeker Lotte Hagedoorn, MSc:
E-mail: heroes.reval@radboudumc.nl
Telefoonnummer: 024-3668195
Meer informatie
Wilt u meer informatie over het HEROES onderzoek? Lees meer in het openbare Overzicht van Medisch-Wetenschappelijk Onderzoek in Nederland (OMON) op onderzoekmetmensen.nl/en/trial/56779/.
Informatie voor verwijzers
Heeft u vragen over het onderzoek? Of wilt u overleggen of uw patiënt in aanmerking komt? Neem dan contact op via bovenstaande contactgegevens.