Lopende onderzoeken GENTOS: Genetische oorzaken van Taalontwikkelingsstoornissen (TOS)

Op dit moment hebben wij voldoende geïnteresseerde families voor de GENTOS studie en is deelname gesloten. U kunt nog wel uw gegevens achterlaten voor meer informatie of eventuele vervolgstudies in de toekomst.

Achtergrond

Het is bekend dat genetische factoren (DNA-veranderingen) waarschijnlijk een grote rol spelen bij het ontstaan van taalontwikkelingsstoornissen (TOS). Maar welke DNA-veranderingen het dan precies zijn is nog niet bekend. Bij andere ontwikkelingsstoornissen, zoals autisme of een verstandelijke beperking, wordt met genetisch onderzoek soms een DNA-verandering gevonden die bij het kind nieuw is ontstaan en dus niet bij de ouders aanwezig is. Het doel van het GENTOS-onderzoek is uitzoeken hoe vaak we met uitgebreid DNA-onderzoek, ook wel genoomsequencing genoemd, een genetische oorzaak kunnen aanwijzen bij kinderen/jongeren met TOS. Zo hopen we meer te weten te komen over hoe TOS ontstaat en hoe vaak er sprake is van een nieuwe DNA-verandering bij het kind of juist een DNA-verandering die ook bij een van de ouders aanwezig is. 

Meer informatie over dit onderzoek

Op dit moment is deelname aan de GENTOS studie gesloten. Wilt u meer informatie over het onderzoek? Laat dan uw gegevens achter via onderstaand contactformulier of mail ons via gentos@radboudumc.nl.


Contactformulier GENTOS

Milou Kennis
Arts-onderzoeker

naar pagina

Afdeling Genetica

De afdeling Genetica behandelt en onderzoekt erfelijke aandoeningen bij patiënten en hun familie. lees meer

Samenwerking met Max Planck Instituut voor Psycholinguistiek

De GENTOS-studie is een samenwerkingsproject van de afdeling Genetica met de afdeling ‘Language & Genetics’ van het Max Planck Instituut voor Psycholinguistiek, onder leiding van prof. dr. Simon E. Fisher. Language & Genetics

Onderzoeksteam

  • Medewerkers
  • Intranet