Nieuws NWO subsidie voor ontwikkeling van innovatief volgsysteem

2 mei 2024

Het LiveScope project van Bernhard Englitz en Judith Homberg heeft een subsidie ontvangen van het NWO Open Technologie Programma. LiveScope is een audiovisueel volgsysteem voor knaagdieren waarmee zeer nauwkeurig ruimtelijke bewegingen geregistreerd kunnen worden. Het systeem beoordeelt het welzijn van dieren in sociale interacties en draagt bij aan de verbetering van dierexperimenten, in het bijzonder voor neurologische ontwikkelingsstoornissen.

 

LiveScope is een live tracking-systeem dat automatisch knaagdieren detecteert en volgt in een videostream. Daarnaast kan het ook de oorsprong van geluiden lokaliseren en die toewijzen aan het betreffende dier. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van recent ontwikkelde technologie van het Donders Center for Neuroscience van de Radboud Universiteit. Het systeem kan ook de lichaamshouding van de dieren inschatten en in combinatie met het geluid dat ze maken het welzijn van individuele dieren te beoordelen. Het systeem wordt gebouwd op een krachtige machine-learning pijplijn, die draait op een enkele computer en eenvoudig is op te zetten en te gebruiken.

 

Dierenwelzijn en kwaliteitsverbetering

Samen met externe bedrijven wil LiveScope een breed geaccepteerde methode ontwikkelen om het welzijn van knaagdieren in experimenten en dierverblijven automatisch te beoordelen. Daarmee draagt de methode bij aan de verbetering van het welzijn van dieren en de kwaliteit van experimenten op het gebied van neurologische ontwikkelingsziekten.

Het project omvat drie experimenten. Neurowetenschapper Englitz: "We zullen drie gedragsexperimenten uitvoeren met muizen en ratten, die trainingsgegevens opleveren voor LiveScope onder verschillende experimentele omstandigheden. Met deze experimenten wordt het systeem gevalideerd. We gaan bijvoorbeeld werken met muizen die een wat ander sociaal gedrag vertonen; een bekend modelsysteem voor autismespectrumstoornissen. Het systeem zal ook nog extern gevalideerd worden bij Charles River Laboratories en bij KU Leuven."

 

Machinaal leren

Recente ontwikkelingen op het gebied van machinaal leren worden gebruikt om de nauwkeurigheid van gedragsexperimenten en het welzijn van proefdieren te verbeteren. Englitz hoopt dat het systeem op grote schaal zal worden toegepast, met name in een miniatuurversie die in gestandaardiseerde dierverblijven kan worden gebruikt.

Het project dat in november 2024 van start gaat zal zes jaar duren. Vanuit het Radboudumc is neurowetenschapper en medeaanvrager Judith Homberg bij het project betrokken. Daarnaast nemen de bedrijven Noldus IT, BrainBuilders, Charles River Laboratories, CAE Software and Systems deel aan het onderzoek. Markus Wöhr van de KU Leuven is ook wetenschappelijk partner voor dit project.

 

Open Technologie Programma NWO

Het Open Technologie Programma financiert toepassingsgericht technisch-wetenschappelijk onderzoek dat vrij en onbeperkt is en niet gehinderd wordt door disciplinaire grenzen. Het programma biedt bedrijven en andere organisaties een laagdrempelige manier om deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek dat moet leiden tot maatschappelijke en/of wetenschappelijke impact.

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws


Ruimte voor risicovolle research in Nijmegen

15 mei 2024

Zes Nijmeegse onderzoeksprojecten krijgen een subsidie binnen de NWO Open Competitie ENW-XS.

lees meer

Meer inzicht in genetische en immunologische aspecten van de ziekte van Lyme

14 mei 2024

Welke genen en genetische variaties spelen een rol bij de ziekte van Lyme, zoals bijvoorbeeld bij de gevoeligheid, ernst en duur van de ziekte? Onderzoekers vonden 31 nieuwe genetische locaties die van invloed zijn en een nieuwe genvariant die een verhoogde gevoeligheid geeft voor de ziekte.

lees meer

Gentherapie myotone dystrofie type 1 vereist ook epigenetische ingreep Alleen genetische mutatie verwijderen lijkt onvoldoende

8 mei 2024

Correctie van een genetische mutatie repareert niet automatisch ook de epigenetische veranderingen ontdekte Rick Wansink bij onderzoek naar myotone dystrofie type 1. Dat heeft ook consequenties voor therapieontwikkeling bij soortgelijke aandoeningen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet